Hallstahammar Open (15-17/8 - 2006)

En fredagkväll åkte vi så till Hallstahammar i Qwarforts bil; Kent, Lucas, jag (Halvarsson), Mårten och då chauffören själv, Fredrik. Med hjälp av Fredriks GPS så var tidsplaneringen exakt. På vägen upp så diskuterades svenskt schack ingående. Spelare, pappersrutiner, ekonomi fick både kängor och en del ljuspunkter syntes trots allt.
Lucas berättade att han pluggar schack och tränar konståkning om dagarna nu, ett sabbatsår ifrån skolan för att ägna sig åt sig själv. Inte dumt alls. Man blev ju riktigt avundsjuk...
Väl framme i Hallstahammar så upptäckte man snabbt ett par saker:
Anmälda till tävlingen var 108 deltagare, där ibland utöver LASS'arna i vår bil även Love Janse och Simon Rosberg. Simon bodde med Norrköpingsmaffian Johan Wiklund, Christoffer Stenman med flera och anslöt ifrån Stockholm där han numera bor och går på det nystartade schackgymnasiet!
Tävlingen började på utsatt tid med fyra snabbschackspartier första dagen där Lucas, Simon, Love och Kent var de som startade bäst med tre poäng på dessa ronder. Jag och Qwarfort fick 50 % medans Mårten hade större problem med den snabbare tiden och endast startade andra dagen med en pinne.
Efter att ronderna var färdiga och klockan var närmare 23.00 så luskade av tävlingsledningen ut att det fanns en mack där vi kunde handla frukost för morgondagen. Bensinmackar har idag ett bra utbud för just frukost så vi kunde nöjda och glada ta oss till lägenheten. Där kunde vi snabbt notera att den enda formen av underhållning som vi orkade med var TV´n. Dess fjärrkontroll hade dock inga batterier. Så vi tryckte på de få knappar som fanns på själva TV´n. Då visade det sig att färgen var inställd i botten (med fjärrkontrollen av den som sist hade batterier i den) så TV´ns bild var svartvit. Så det blev svartvitt TV som underhållning där Fredrik agerade fjärrkontroll när folk skrek tillräckligt...

Dag två bjöd på bra resultat av LASS'arna när långpartierna började. Bäst utmärkte sig nog Simon dock. Emanuel blev rejält tillbaka tryckt med de svarta pjäserna av en bestämd Simon. Simon lyckades knipa en bonde på kungsflygeln av Emanuel. Nu lyckades Emanuel ta tillbaka bonden ett par drag senare men inte utan att byta ner till ett dött slutspel. Simon var först lite ilsk över att inte lyckats vinna, men efter ett tag så sjönk det hela in och han kan nog leva på det ett tag. Imponerande att verkligen spela på vinst fullt ut!
Min lördag blev en smula splittrad, jag vann första partiet på 12 drag och en timma. Nu var vädret strålande och spellokalen låg vid en sjö så jag la mig med god musik i öronen på en bänk ute på bryggan och småslumrade i solen. Inte dumt alls, även om det inte riktigt var vad jag planerade.
Det andra partiet blev ett starkt resultat för min del med remi emot en 2230-spelare, men vid analysen så visade det sig att jag först hade vinst och sedan han. Bara för att spelare har ett högt rankingtal betyder det inte att man spelare så himla bra för det.
Mårten vann båda sina partier och skuggade oss andra efter dag två.
Lucas, Simon och Love var de som ledde trupperna med fyra poäng på de första sex ronderna efter dag två.

En sak som vi glömde handla på macken första kvällen var toalettpapper. De visade sig att vi nu var tvungna att hushålla på kvällen dag tre. Mårten gjorde solidariska och lämnade oss andra med svartvit TV och en fjärdels rulle toalettpapper och spelade en turnering i poker, arrangerad av schackturneringens turneringsledare. Mårten åkte dock ut relativt tidigt och kunde inte försvara fjolårets andraplats. Kent fick agera taxichaufför då Qwarfort inte var vid sina fulla sinnesbruk efter att tagit in en för stor dos av den svartvita TV'ns magi.
Söndagens morgon kom och den ständigt morgonpigge Kent försvann efter toalettpapper innan någon annan ens funderat på att kliva upp. Varför han gjorde det kan man undra, eftersom vi alla "var onödiga" denna morgon och toalettpapperet räckte.
Sista dagen var nog för de flesta precis så som sista dagar på schackturneringar brukar vara: SEGA.
Själv visste jag inte riktigt vad som var upp och ner och förlorade efter riktigt dåligt spel emot en mer välspelande 1800 motståndare.
Mårten slaktade en 1900-spelare och Qwarfort var inte sämre han. Snyggt spel! Kent vann emot sin 1800-spelare men Lucas hade helt klart fått grus i maskineriet.

Sista ronden kom och Mårten visade återigen klass. Han vann sista partiet emot en spelare på nästan 2100. Imponerande. Spelarna i hans KM-grupp får passa sig! Hans prestation gav ensamt rankingpris på 1000 kr och en prestationsranking på 1833! Fredrik spelare remi sista och fick vann även han rankingpris med en prestationsranking på 1894!
Vi andra gjorde ok instatser, varken mer eller mindre. Ja, förutom stackars Lucas då som kastade in en stenbumling i maskineriet och avslutade med ytterligare en förlust i en vunnen ställning. Lucas verkar vara en klar humörpspelare, får ta och jobba på att glömma förra partiet och komma igen i KM.
Vann turneringen gjorde Tiger Hillarp Persson, ensam på 7½ poäng efter starkt spel och refererande till partier emot Kent för en massa decennier sedan. Tom Wedberg kom tvåa på 7 poäng och Anders Livner trea på 6½ poäng. Vart Emanuel tog vägen? Det undrade nog han själv oxå...

Bilder ifrån Mårten...


Place Name Feder Loc Title Club Score M-Buch.
1 Tiger Hillarp Persson 2604 gm Skara SS 7.5 39.0
2 Tom Wedberg 2539 gm Wasa SK 7 40.0
3 Anders Livner 2374 SK Rockaden 6.5 42.0
18 Love Janse r1 M 2259 Västerås SK 5.5 33.5
Simon Rosberg r1 2196 Linköpings ASS 5.5 33.5
Kent Vänman r2 2089 Linköpings ASS 5 33.0
33 Mårten Garner r4 1700 Linköpings ASS 5 25.5
38 Fredrik Qwarfort r4 1735 Linköpings ASS 4.5 32.0
41 Peter Halvarsson r2 1974 Linköpings ASS 4.5 31.0
48 Lucas Wickström r2 2144 Linköpings ASS 4 34.5
108 deltagare

//PH





Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.