Västgöta Open(19-20/2 - 2005)


Åter hemma efter en helg i Skara!
Västgöta Open spelas under dagarna två; startar med 2 halvtimmespartier och fortsätter med sex entimmes (per spelare & parti). 8 LASS:are deltog i årets upplaga; Tim Johansson, Simon Rosberg, Mårten Garner, Martin Brengdahl, Peter & Linda Åström, Annika & Lena Lönnemark. (Dessutom ett stort gäng motalabor som vi vederlade vid lördagskvällens restaurangbesök; 18 vid bordet!).
Alla var från början inställda med det tuffa motståndet i den här tävlingen, och satte upp sina egna mål! En del infriades, andra inte och vissa över förväntan!

I bilen på hemresan så fick passagerarna skriva ihop sin egen lilla berättelse om Västgöta Open-upplevelsen, och här följer de - vissa kortfattade och vissa längre..... (Peter & Martin åkte inte med oss - ni får skicka in egna redogörelser);

Simon: Tävlingen började bra med 2/2. Jag vederlade allt i min väg tills jag stötte på GM Stellan Sparrefors. Han bara: Jaså!? Du ska verkligen vederlägga mig... Vederlägga betyder motbevisa alltså vederlagd=betala tillbax så då skulle jag betala en massa pengar till honom.... Tebax till tävlingen, det blev till slut 5,5/8 som är godkänt. Det blev iallafall 1500:-. (red:s anm; Simon blev bäste B-junior (-89 & yngre) samt vann sin ratinggrupp)

Linda: Det var roligt men det gick dåligt. (red:s anm; ...hon spelade mycket lugnt och säkert, näst lägst rankad och bland de yngsta.... 1,5p blev det)

Lena: Tävlingen började dåligt, men jag kom igen. Jag spelade dåligt men som tur var spelade motståndarna ännu sämre och jag lyckades skrapa ihop 4p som räckte till rankingpris! (red:s anm; ..spelade dåligt? Storspel av Lena som vann 1000:-)

Mårten: Schackligt: USCH FY & BLÄ. Var det inte klockan så var det bortsättningar och fingerfel !? som hindrade mina vinstförsök. Totalt 4 bortspelade vinstställningar blev det. De övriga fyra partierna var två enkla vinster och två stortorskar. PS går torskar i stimm? DS. Icke schackligt: Som vanligt trevligt resesällskap och bra arrangeman samt boende. Vid lördagskvällens långbord på den klassiska kinakrogen avhandlades diverse vederläggningar, nederläggningar och ett och annat vederlag tillsammans med ett glatt gäng LASS:are + MSS:are. PS Joel F*****l är en kass pokerspelare  :-)  DS (red's anm; ..ursäkter finns det alltid gott om.., men lördagskvällens glada samvaro vägde nog upp en del av nederlagen/vederlagen - schack spelar man ju för att ha kul...tillsammans...)

Annika: Tävlingen lyckad kan man säga även om jag satte bort vinstställning i fyra partier (red: hon vann ett av dem) och tog fyra remier. I flera partier så ledde  jag tidsmässigt men tyvärr så ledde motståndarna ställningsmässigt. Pokern gick dock bra till en början men när Joel F*****l gömde klöver kung under sängen så torskade jag allt. Till sist vill jag tillägga, som svar på "dum blondin" - jag är inte dum utan har bara otur när jag tänker! och Tim - hämnden är ljuv... (red's anm; en vinst & fyra remier mot stentufft motstånd - den dumma blondinen måste ha flörtat hejdlöst!)

Tim: -hans mastodontverk följer i separat e-post....

Susanne: Som vanligt chaufför, barnvakt & moraliskt stöd. Alltid mycket trevligt att ut och åka med er LASS:are, duktiga välartade barn & vuxna som har kul tilsammans - såväl i bilen, vid brädet, på restaurang som med en kortlek!
(F****l - censur från red - gissa vem!)

LASS-resultat (125 deltagare);
16.  Simon  5,5p
42.  Tim    4,5p
74.  Lena   4  p
78.  Peter  3,5p
92.  Annika 3  p
101. Martin 3  p
109. Mårten 2,5p
122. Linda  1,5p

Kolla gärna in korstabellen på Skaras hemsida;
http://home.swipnet.se/Skara_SS/ och låt er imponeras av våra ungdomars förmåga att plocka poäng av högre rankade spelare!!

Väl mött i Skara nästa Västgöta Open!

//Susanne

Referat 2:

I Skara fanns, som tur var, mycket snö, vilket övriga LASS:are samt  motalaborna  fick lida för. På vägen mellan bilen och spellokalen  bombarderades Simon av otaliga snöbollar, vilka rikochetterade av hans  enorma jacka mot Lönnemarkarna och Linda Åström.     Väl inne i spellokalen inspekterade vi rankinggrupperna. En relativt enkel sådan hade jag hamnat i, och förväntade mig därför rankingpris. Min första rond, som avslutades ganska snabbt, var mot en 1200-spelare, Anton Kockum. Andra ronden torskade jag mot Mikael Sixtensson, som hade ca 1000 LASK mer än Anton. Tredje ronden krossade jag den spelaren med 1578 i ranking och längst namn i hela tävlingen (tror jag, jag orkade inte räkna).
    Sedan var det lunchpaus. Vi gick till ett bageri, och under gången fortsatte kanonaden mot Simon. Faktumet att snöbollar, som träffar balkongers undersidor, splittras drabbade alla LASS:are, speciellt mig själv. På vägen tillbaka fick Mårten dela Simons öde pga min låga träffsäkerhet. Han bestämde sig, till skillnad från Simon, för att hämnas, och slungade med all sin kraft en hårt packad snöboll som, med Lenas hjälp, vräkte mig till marken, ned i en pöl av slask och vasst grus.
    Blöt och blodig, men mätt, stakade jag mig till den motståndare, som rond 4 lottat mig: Lars-Göran Eklund, 2294. Partiet var länge jämnt. Min kantbonde, som avancerat ända till h7, kompenserade för min annars något sämre ställning. Ett intressant tornbyte skedde senare när min kung vandrade uppåt från sitt slott och plockade f6-bonden. Partiet avslutades med att min motståndare höll remi med Philidors grundställning. Vinsten hade antagligen varit min, om det inte vore för smärtan i mina knän, som förhindrade mig från att koncentrera mig.
    Lars Blomström, 2081, fick mycket spelande för anmälningsavgiften. Tyvärr hade han för lite tid för att få spela så mycket som han verkade vilja, så hans kläpp föll och gav mig poängen i rond 5. När vi alla spelat klart den ronden gick vi iväg för att äta på den kinarestaurant vi haft hemska upplevelser förra året. Denna gång var dörren till toan lagad, så det var inte ett problem. I år gick vi heller inte på deras "hamburgare", som den oerfaren John Sparrefors oklokt beställde. Hans besvikna min var patetisk när han fick en 90 grams hamburgare med pommes frites. Ingenting annat, inte ens bröd. Under maten blev Simon verbalt vederlagd av pappa Sparrefors när han försökte förklara för Mårten att Olov Ekelund vederlagt franskt.
    På vägen till vandrarhemmet var det LASS mot MSS. Lena svek oss, och efter ett tag halkade Simon efter. Mårten bidrog med ett par tumvantar. Mårten borträknad var det jag och Annika mot ca 10 st motalabor. Det var dock ingen fara, eftersom de siktade uruselt och sprang långsamt. Väl inne i vandrarhemmet startade vi en fixed limit Texas Hold 'em-turnering, i vilken det gick utmärkt i början för mig. Det gick bra i slutet också, men tyvärr inte för mig. Joel Forsell behövde en trea på rivern för att dra ut Simon, som hade gått all-in, och fick den självklart. Med samma tur fortsatte han turneringen och vann, för det var bara jag kvar. Efteråt, när han gått, hittade vi klöver kung under sängen, men Joel ville inte ogiltigförklara turneringen.
    Den sjätte ronden gick ganska bra till en början, men jag spelade fel i slutspelet och satte bort remin mot Magnus Eriksson, 2063. Jag kunde inte ens spela på tiden. Mot Kristian Eriksson, 2058, kom jag sämre ut ur öppningen. Han gjorde ett misstag, som lät mig binda hans torn, vilket hämmade hans pjäsers aktivitet. Han fick senare tidsnöd och förlora på tid i en relativt komplex ställning.
    Tidigare hade vi fått rabattkuponger till en buffé. Under lunchpausen, som skedde före sista ronden, gick vi till Kråks värdshus för att testa deras buffé. Visst var det en buffé, en salladsbuffé med majs, ananas, gurka, tomat, sallad och bröd. Hur mycket man ville ha, för bara 65 kronor! Visserligen ingick också ytterligare en rätt, men den kan inte inräknas i buffén, eftersom bara en maträtt ingick. På vägen tillbaka körde vi återigen snöbollskrig, den gången "nitti mot rubbet". Vanligtvis brukar det vara rättvist, men den här gången fick Annika och Mårten problem.
    I den åttonde ronden mötte jag Anton Fritz, 1920. Om jag fick remi eller vann skulle jag få rankingpris och andra juniorpris, så därför bjöd jag remi efter 12 drag. Oddsen för ett antagande var dock emot mig då Anton behövde vinna för att få ett pris. Det kändes som om jag kom bra, och senare i partiet antog han ett skenbondeoffer som ledde till att jag kom ganska mycket bättre. Hans löpare var helt instängd på a8, och jag skulle vinna den några drag senare. Vad jag inte räknat med var hans mattkombination på 10 drag, vilken jag inte såg förrän det var två drag kvar och gav upp, vilket kostade mig ca 1500 kronor. Det blev allt  som allt 4½ poäng, med över hälften av dem från spelare med högre ranking än 2000.
    För Simon gick det bra, han fick rankingpris och första juniorpriset med 5½ poäng. Lena fick rankingpris (1000 kronor) och Martin fick tre poäng, ganska bra resultat. Annika fick i alla fall flest remier av LASS:arna. Linda kämpade jätteduktigt, och kommer säkert lyckas bra även på många tävlingar framöver.
   Hennes far fick även han ett godkänt resultat. Å andra sidan var det inte Mårtens toppturnering. Jag visste inte att torskar simmade i stimm.

//Tim


Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.