Skol-SM (23/25 - 2005)


Avresetid var satt till 12:30, men pga av vissa mindre malörer – började med missad buss och Susannes Taxiservice och fortsatte med (när sju personer inklusive packning var inlastade) att de längst bak inte kunde få på sig bältena för att säten var felplacerade… Packa ur, byta plats på säten, packa in och iväg!  Så, äntligen. Jag, Simon, Tim, Jonas, Martin B, Lucas & pappa Kent. Övriga som skulle delta i Skol-SM var Linda Åström och Johan Sethson som tog sig dit för egen maskin med sina föräldrar.

Väl framme, dock något sena – dels på grund av initiala problem, dels av småvägar, snabbmatspaus, traktorer och långtradare – fick barnen ut sina protokollböcker, fick mat och spelet startade.

Fantastiska spellokaler och god mat, boende och spel i samma anläggning gjorde det hela mycket enkelt. (Inte lätt att hålla koll på 14-18-åringar, det var lättare förr!,)

Jonas spelade i A-klassen födda 85-88, Tim, Simon & Martin i B 89-90, Lucas i C 91, Linda i F 94 & Johan i G 95.
Efter första kvällens två partier hade Jonas 1,5p, tyvärr frirond i första, uppföljt av en remi mot Lunds Axel Smith. Simon också 1,5, Tim 1p, Martin B kanonstartade med full pott 2p, Lucas lika så 2/2, Linda 1p & Johan likaså 1p.
Sängdagstider är till för att hållas, varför förhoppningsvis alla låg på sina platser när klockan var slagen.

Väckning & ny dag.
Frukost och rondstart. För A-C klasserna väntade 4 entimmespartier, för F-G 6 halvtimmes. Digert schema!
Nåväl, det schacklig lämnar jag hän, den som vill får ta det med deltagarna själva, resultat dag 2 följer här:
Jonas började med vinst mot 08:s Johan Wiklund, förlust mot Peter vas Manhem och mot Anton Frisk-Kockum Uddevalla, och dagen avslutades med en mycket sportslig remi mot Västerviks John Fritz.
Simon slarvade enligt sig själv på tok för mycket och var glad att ta sig igenom dagen med 3,5p. vinst mot Olle Johansson Skara, Marcus Berggren Stockholm, remi mot Linus Centerström Vallentuna och slutligen vinst mot Patrik Berggren Stockholm.
Tim tre poäng, startade med tre vinster & förvånade alla genom att inte vinna även dagens sista parti mot Drazen Dragicevic (tom Drazen själv –”vilken tur jag hade!”)
Martin fortsatte sitt segertåg med en vinst och låg före både Simon & Tim i B-gruppen, förlorade dock nästa två partier – men avslutade men en vinst. 2p.
Lucas spelade på, tog 3,5p mot starkt motstånd, bla vinst mot Västerås Rasmus Janse och remi mot Anton Fritz Västervik.
Våra två yngsta storspelade verkligen och visar att vi har framtida hopp!
Linda gick på för fullt, och trots några misstag och snöpliga slut så plockade hon 5 av 6p!
Johan, årets ”rookie”, spelade på och lärde sig nya saker – sitt första skol-SM och dag två 4,5/6!

Lördag kväll så var Aqua Nova – Borlänges simhall uppbokad för schackspelare, ett jätte-äventyrsbad! Fullt med ungar, sorl och brus – mycket uppskattat – men jag drog mig tillbaka till lugnet för att skriva detta……

Så, läget inför morgon dagen:
Jonas 3/6, 14:e plats av 32
Simon 5/6, 5:e plats av 73
Tim 4/6, 14:e plats av 73
Martin 4/6, 18:e plats av 73
Lucas 5,5/6, delad 1:a av 51
Linda 6/8, 7:e plats av 98
Johan 5,5/8, 8:e plats av 59

Heja på inför morgondagens slutmatcher!!!!

Och för fullständiga resultatlistor och livepartier (Simon i morgon) se www.dalaschack.com



Så följer här slutrapporten från Skol-SM i Borlänge.

Den lugna lördagkvällen med bad, förblev lugn - jag stördes iallafall inte och förhoppningsvis sov alla "mina" barn i utsatt
tid.... eller? Dock infann sig alla till frukost & parti!

Jag hade lite svårt att följa söndagens partier - när det är som mest spännande - eftersom vi samtidigt hade möte i Skolschackskommittén och skulle också hålla koll på själva arrangemanget.

Prisutdelningen var något försenad, och när så Susanne K och jag var klara med kontrollen av prislistorna och gick till podiet för att överlämna dem så "påminde" mig Susanne K om att jag skulle få hålla talet å SSF's vägnar eftersom hon var så hes.... Snabbcheck - vilka ska tackas, vad ska sägas.... Jag har ju tidigare suttit igenom 7 sådana tal - men hade ingen koll på vad som brukar sägas  ;-)   (lyssnar någon, eller sitter man bara i spänd förväntan inför prisutdelningen?)   Improviserat tal, troligen någon bortglömd - men beundransvärt kort å andra sidan!

Resultat för våra LASS:are;

Klass A, 85-88
  8   Hådén, Jonas   5/8 - starkt spelat Jonas, två år kvar i gruppen!

Klass B, 89-90 (nästa år siktar vi på placeringarna 1-3, då är gruppen 90-91 - eller hur?)
   6   Rosberg, Simon   6/8
   8   Johansson, Tim  5,5/8
 21   Brengdahl, Martin  5/8

Klass C, 91
  1   Wickström, Lucas  7/8 - Gruppsegrare & får spela Nordiska
Mästerskapen i februari! Grattis!

Klass F, 94
  7   Åström, Linda  8/11 - Grattis Linda, du spelade kalas - jättekul att se dig spela!

Klass G, 95
16  Sethson, Johan  6.5/11 - Johan har storspelat på sitt första
Skol-SM - plats 16 av 59, och höll hög nivå rakt igenom! Hoppas du har lärt dig mycket - första stora tävlingen är alltid tuff!

Nåväl, så stängs årets Skol-Sm.
Nästa år spelas Skol-SM i mitten av oktober, långt ner i Svedala i Skåne - hoppas att fler LASS:are har möjlighet att delta då!
Skol-SM hör till årets höjdpunkter - 600 barn/ungdomar som samlas och tävlar under ordnade former. Vi ses då!!!

ett litet PS;
"min" trupp Jonas, Tim, Simon, Martin, Lucas (och i periferin 08-orna Johan Wiklund, Christoffer Stenman, Johan Ullstrand) intog de flesta måltider tillsammans - och jag fick vid flera tillfällen beröm av matpersonalen för deras korrekta och trevliga uppträdande! (..är det du som fostrat dem? är de alltid lika ordentliga? hälsa att de alltid så ska uppföra sig så etc) och visst de har sunt förnuft - uppträder inte alla ungdomar så? Det är sådant som tillsammans med deras personlighet och våra många år tillsammans gör att man fortsätter - trots att det kostar i tid och pengar - så länge jag får!

Linda & Johan har jag inga tvivel på att de får samma beröm - men de reste med föräldrar som säkerligen fått höra samma sak som jag fått om "mina" tonåringar!

Glöm inte att titta på www.dalaschack.com - fullständiga resultat, många partier & bilder.

susanne nilsson
Ordförande i Linköpings Allmänna Schacksällskap
e-post susanne@nilsson.gs
tel 013-270912, 0708-313125


Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.