Politiken Cup (16-24 / 7 - 2005)


Denna historia börjar i marsmånad då jag hade nöjet att fylla 30. I samband med det fick jag en espressomaskin av släkten, men det blev lite pengar över så jag fick en start i Politiken Cup som idag är den mest högklassiga öppna turneringen som Norden kan erbjuda. Turneringen går i Tåstrup, en förort till Köpenhamn. Så när juli månad kom så blev det en 9 dagars schacksemester.
Med öresundsbron på plats sedan några år så öppnade sig möjligheten att pendla över ifrån min svärfar i Malmö. Billigt blev det inte, men det var definitivt billigare än att bo på hotell nio nätter. Nio tur och retur resur ifrån Malmö till Tåstrup där turneringen spelas kostar 1771 kr.
Väl på plats kunde man notera att man inte direkt tillhörde toppskiktet i turneringen, 14 GM i startlistan och 115 spelare med över 2000 i ELO. Man fick ta sig ner till 129:nde i lottningsordningen innan man hittade en Peter Halvarsson ifrån Sverige i den 215 namn långa listan.
Efter anmälan var det två timmar till första ronden skulle börja. Lite mat skulle ju sitta fint.
Så jag gav mig ut i Höje Tåstrups omnejder för att leta en matbit. Efter några minuters lunkande runt kom insikten att detta är i stort sett ett kontorsområde och affärer och restauranger fanns det inte allt för mycket av. Lite lunkade till så upptäckte jag att det några hundra meter bort fanns ett enormt köpcentrum (IKANO i Linköping, släng dig i väggen).
Där hittade jag lite tex-mex mat och kunde sedan valla mig till starten av rond ett.
Första ronden i denna internationella turnering bjöd på svenskmöte. FM Niclas Hjelm. Jag offrade bonde i mittspelet, fick tillbaka bonden men min moståndare fick enorm kompensation och kunde lätt ta hem partiet. Bara att åka hem och ladda (sova) inför nästa dags dubbelrond. Under natten drömde jag om en svalare spellokal. Det var många röda ansikten i spellokalen och det berodde inte endast på att en del beställde öl i baren att ta med till brädet.
Annars var lokalen ljus och snyggt inredd med linnedukar på alla bord:

Spellokalen

I rond 2 fick jag möta en jänkare i senare tonåren med 1400 i dansk ranking. Jag kände mig lite trött och ställde upp mig lite väl försiktigt. Jänkaren hade visst tänkte att spela sitt bästa parti i turneringen emot mig, det hade jag inte förstått när jag klev upp ur sängen. I mittspelet fann jag mig med alla pjäser fel och fick ge honom kvalite medans han hamrade vidare. Helt chanslös fick jag ge upp. Kul i jul, 0 av 2. Ingen bra början direkt.
I det andra partiet för dagen fick jag möta en äldre dansk man som efter 20 drag insåg att det inte var någon mening att spela vidare utan stannade klockan. Bara att hoppa på tåget till Malmö och försöka få så många timmar sömn som möjligt. Väl hemma och vid datorn gjorde den otroliga upptäckten att Politiken la in alla partier ifrån turneringen. Alla! Och inte bara de, samtliga partier fanns att ladda ner fem minuter efter att ronden var slut. Nån i Danmark tycker om att tyda otydliga protokoll helt klart. Eloge!
Nästa dag gav min motståndare bort damen i 20 drag, ett av mina snabbaste partier nånsin. Det tog längre tid att åka till och från ronden än att spela partiet. Bara att tacka och ta emot, turneringen är lång och krafter bör sparas.
2 / 4, så börjar väl turneringen om. Nu sjönk temperaturen ute vilket och avspeglade sig i temperaturen i spellokalen. Nu började det bli mer uthärdligt.
I rond fem fick jag tufft motstånd i form av en dansk med dryga 2100 i ELO. Jag spelade inte riktigt korrekt och det utnyttjade han utan pardon.
Under detta parti noterade jag att en världens kortaste och längsta schackspelare nog spelade i turneringen. En rysk GM som max var 150 cm och en tysk 2300-spelare som snarast var 205 cm lång. Det såg en smula roligt ut när dom gick förbi varandra om vi säger så.
I rond sex fick jag enkelt motstånd, min motståndare gav bonde i 12 drag utan kompensation. Började kännas som en typisk jojo-turnering. Som vanligt när man gick ut i hotellobbyn så möttes man av rena London-dimman. Danskarna röker mer än Svenskar. Pipa, cigarretter och cigarriller. I massor..

Rond sju bjöds jag på en 2022 ELO rankad spelare som dock missade en kombination i mittspelet som gav mig en merbonde.
Några drag senare uppstod följande ställning med svart på drag:
Vad ska man slå med?


Här var jag tvungen att ta mig en rejäl lutare. Med vad ska man slå tillbaka? Efter kvart kände jag mig inte så mycket klokare.
  • Txe7 känns inte så aktuellt, då stängs mina pjäser in och kan inte slå tillbaka emot den attack som kommer ifrån vits bönder.
  • Sxe7 ger springaren möjlighet att manövrera hästen till g6 och f5.
  • Dxe7 ger möjlighet att attackera vits bönder med damen ifall vit försöker avancera för fort.
 En kvart senare slog jag Dxe7 som följdes av: 20. Tae1 Df6 21. g4 Dh6 22. Kh2 Se7 23. Tad1 och här sitter vi båda med fem minuter kvar på klockan och jag drar slentrianmässigt Tad8. Pang! Sxc5. Det var fördelen, men det är lika ställning efter det, men jag tappar konceptet i tidsnöden och hela partiet går åt pipan.

I efteranalysen ville min motståndare, en dansk man i 55-års åldern analysera i baren på hotellet så han fick röka sin pipa. Det var ju ett helsike att man inte fick röka vid brädet nu för tiden. Analysen av vårt parti blev nog turneringens höjdpunkt, min motståndare var en glad prick med blick för spelet och med mycket god analysförmåga.

Nästa parti i jojo-turnering blev emot en norrman med 1468 i ranking. Han tappade bort sig helt i öppningen och jag fick en seg men ganska säker vinst.
Ibland toppborden så spelade Hector ett mycket intressant parti emot legendaren Korchnoi. Korchnoi som idag är 74 år är än idag rankad som top 100 i världen och den platsen har han inte erhållit genom att inte spela de senaste 20 åren. Tvärtom, han gör inget annat än att åka runt världen och spela schack. Med frun i släptåg.
Hector spelade mycket bra och hade klar fördel stor del av partiet, men mot slutet var remin klar. Hector slapp därmed en utskällning efter partiet ifrån den något burduse Korchnoi som är känd för att inte dra sig för att sätta sig själv på pidestal och alla andra till bispelare i hans teater.
Korchnoi
På bilden möter Korchnoi IM Pavel Cech, som just fick sig en utskällning direkt efter partiet om varför han inte spelare nåt drag i drag 20. "Det finns ju tusentals partier där detta drag spelas, det är ju det enda bra draget. Varför har du inte kollat upp det? (med tonen sägande dumjävel på slutet)".

För egen del var det nu två partier kvar, med vinst i de två sista skulle nog resultatet kännas ok, så jag var ordentligt laddat till näst sista ronden då jag mötte en dansk med 2053 ELO.
Jag lämnar partiet för genomspelning med kommentaren finn fem fel:

Med det vunna partiet bortkastat pga dåligt spel i tidsnöd så var det bara sista ronden kvar, jojo-turneringen blev komplett med en 1600-rankad isländsk kille som tyvärr fick avsluta med en medioker förlust.  Poängskörden ifrån denna turnering är helt ok, jag placerar mig som jag är rankad, men jag gör en riktigt dålig turnering om man betänker det motstånd jag spelat emot.

Vinnare av turneringen blev den högst rankade Sakaev efter mycket försiktigt spel turneringen igenom.


Bäste svensk blev just Hector:


Resultat:
Nr. Navn/name ELO
PO BU
1 GM Sakaev,Konstantin 2669
8 56
2 GM Korchnoi,Viktor 2615
56
3 GM Shomoev,Anton 2514
55½
4 GM Kurnosov,Igor 2549
55
5 GM Danielsen,Henrik 2511
53½
6 GM Hansen,Curt 2613
53
7 GM Hector,Jonny 2534
52½
..




126
Peter Halvarsson
1934
5
35
(211 deltagare)

Dock var Politken en mycket trevlig upplevelse och jag rekommenderar att flera av LASS'arna någon gång i livet tar sig en veckas semester i Danmark för schackspel.