ÖSF sommarläger (2005)

Det årliga Ösf-lägret var i år förlagt till hemtrevliga Östgötagården i Rimforsa. Jag var med som deltagare på mitt 8:e läger, och säga vad man vill men det är något speciellt med Ösf:s sommarläger. När skolan tar slut och sommarlovet står för dörren så är det de här lägren man längtar till. Här är alla lika och det råder en stark gemenskap mellan de östgötska klubbarna. Mycket av det är tack vare den eminenta ledarstabben som i år bestod av:
Susann Nilsson LASS tillika överledare
Fredrik Gidmark SS Allians ansvarig för utomhusaktiviteter
Claes Tilly Motala SS köksbiträden som lagade den alldeles strålande maten
Peter Holmgren Dito -"-
Ingemar Schütz Schack 08 schackinstruktör i grupp A
Per Thoren Dito schackinstruktör i grupp B
Martin Björklund SS Allians schackinstruktör i grupp C
Mårten Garner LASS alltiallo
Martin Devveny LASS springpojke

Lägren brukar förlöpa enligt ett schema som ungefär ser ut så här:
Väckning ca: 07:30
Frukost: 08:00
Instruktion av kvalificerade schacktränare 09:00
Utomhusaktivitet tex. tipspromenad 10:30
Lunch 12:00
Instruktion 13:00
Eftermiddagsfika 15:00
Schacktävling 15:30
Middag 17:00
Instruktion 18:00
Kvällsmål 20:00 tex. grillning hela gänget
Fritt fram till läggdags vid cirka 22:00-23:00 tiden och denna tid brukar ägnas åt (i alla fall en gång per läger) en fotbollsmatch mellan ledarna och lägerdeltagarna.

Jag kan inte låta bli att nämna att årets fotbollsmatch slutade 6-5 till lägerdeltagarna, och det var i alla fall vad jag vet den första vinsten på flera år, troligtvis den andra genom tiderna. Lägerdeltagarna vann mycket tack vare den hårt kämpande lovande talangen (dock i schack) Simon Rosberg från Linköping. Simon fredade sitt mål på ett imponerande sett så vem vet kanske får han svårt att välja karriär i framtiden antingen schackspelare eller fotbollsmålvakt?
Det bör också nämnas att ledarna normalt sett är ca: 5-6 stycken mot ca 20-30 barn och ungdomar som inte vill annat än att slå sina ledare i den prestigefyllda fotbollsmatchen.
I övrigt så fortlöpte kvällarna med mestadels bordtennispelande, kortspel, volleybollspelande i viss mån. Det var just det som gjorde lägret så bra att det fanns mycket aktiviteter att välja mellan. Nämnas bör också att lägret erhöll en fantastisk badplats som nyttjades av några tappra icke badkrukor. Skogsområdet användes till en mindre tipspromenadsslinga.

Nog om detta över till det mer schackliga.
Lägerdeltagarna delas in i grupper där de äldsta är i grupp A och de minsta i grupp C. Väl i grupperna så tränas det mycket schack dagarna långa, men det bör också nämnas att detta är ett breddläger, därför läggs inte så stor vikt på att träna barnen i schack utan mer att de ska ha roligt, träffa nya vänner från andra klubbar etc. Men det tränas ändå en del schack, träningen är anpassad efter ålder och spelstyrka. De äldsta kanske sitter och klurar på svåra kombinationer medans de yngre spelar desto mer och tränar på lättare saker.

Avslutningsvis så vill jag passa på att rekommendera dessa läger till andra barn och ungdomar inom schacket. Som förälder kan du vara lugn, era barn är i säkra händer, tro mig jag talar av egen erfarenhet. Annars är det med stor förväntan jag blickar fram mot 2006 års läger...

Väl mött/Johan Wiklund

Webmaster skicka synpunkter!Peter Halvarsson.