Flicklandskamp Sverige - Norge  (11-12 / 3 - 2005)

 

 

SVERIGE

NORGE

Juniorer

1

Ellinor Frisk

1916

Marte Egeland

1913

2

Julia Almer

1903

Jorunn Brekke

1802

3

Nina Blazekovic

1697

Ellisiv Reppen

1700

4

Hanna Svensson

1677

Rannveig Blikra Vea

1550

Kadetter

5

Inna Agrest

2001

Ellen Øen Carlsen

1469

6

Nada Gjoreska

1543

Tone Namtvedt

1331

7

Annika Lönnemark

1338

Maria Pitz Jacobsen

1216

8

Lena Lönnemark

1324

Margrethe Smelvaer

742

Miniorer

9

Ragna Löfgren

1737

Katrine Tjølsen

1361

10

Shu Sheng

1582

Line Jin Jørgensen

1359

11

Veronika Epsteina

1390

Marianne Wold Haug

1359

12

Cecilia Gunnarsson

1306

Mare Stangeland

867

13

Frida Lindbo

1138

 

 

 

 

 

 

 







11/3- 05

 

Prick kl. 12.00 med tåg begav sig jag och Lena oss av till Göteborg för våran första flicklandskamp. Efter lite mer än 3 timmars resa, som mest bestod av att längta tills vi skulle komma fram (iallafall för min del), så var vi äntligen framme. När vi kom fram så fann vi våran lagledare Mats Eriksson på stationen och även Ragna Löfgren som precis slutat skolan. Sedan tog vi pendeltåget till Mölndal och därifrån blev vi skjutsade med bil till hotell Ibis där vi skulle bo.

På hotellet fick vi äntligen träffa våra lagkamrater som kommit tidigare än oss. Vi blev även tilldelade rum och till min "förvåning" fick jag sova med syrran. Efter att ha kikat lite i rummen och lämnat väskorna begav vi oss av mot Fässbergs gymnasium där vi skulle spela och äta.

Väl framme kunde vi konstatera att spelplatsen var väldigt fin och för första gången i en tävling fick jag en lapp där det stod mitt ratingtal och mitt namn! Efter att ha spanat in sin sittplats så blev det dags för middag.

 

Sedan när alla ätit klar blev det dags för ett lagmöte. Där förmanade Mats om att norskorna har väldigt låg rating för att Norge har ett annat slags ratingsystem och för att ”försvenska” deras ranking skulle man lägga på ett par hundra. Sedan förmanade Mats också att de "gamla rävarna" skulle ta hand om färskingarna, alltså Lena, jag och några till. Efter det presenterade han den starke och snälle assisterande lagledaren, Joel Åkesson. Joel hade letat fram vad partier våra motståndare spelat vilket var till nytta för flera.

 

I första ronden fick jag jämnt motstånd i form av Tone Namtvedt (1331). Det blev Nimzoindiskt och partiet var jämnt även om hon avverkade väldigt mycket tid. På slutet skulle hon spela 8 drag på cirka 2 minuter då bjöd hon remi och Mats sa åt mig att ta det. Syrran tog det hårdaste motståndet i första ronden i form av Ellen Øen Carlsen (1469), syster till Magnus Carlsen. Lena var vit och det blev Sveshnikov, syrran spelade lite fel och kom lite sämre men spelade sedan upp sig och Ellen var tvungen att ta ut remischackar för att inte komma dåligt, ½-½. Sammanlagt i första ronden torskade vi med 5-7, det var väl inte riktigt det resultat vi hoppats på men vi hade fortfarande tre ronder kvar att ta igen på vilket gjorde att vi inte deppade.

 

Kvällen tillbringade jag och Lena i ett hotellrum tillsammans med Nina, Hanna och Inna. Kvällen bjöd på tv- tittande, flygande clementiner, choklad och ännu mer choklad ända tills Joel kom och sa att det var dags att lägga sig.

 

12/3- 05

 

På lördagen var det uppstigning kl. 8,00 och 8,30 frukost. Vid frukost fick man vara med om att den petiga Nina skar bort kanterna på skinkan för att den var hård. Efter frukosten blev det en 15 minuters promenad i snöstormen till spellokalen.

 

Rond två skulle jag möta ett lite lättare motstånd, hon hette Margrethe Smelvaer (742). Jag vann bonde i öppningen och hoppades sedan på en snabb seger. Men jag krånglade till allting vilket ledde till att jag blev tvungen att ge tillbaks bonden men efter det tickade hennes tid iväg och jag vann på tid i trettionde draget. Lena fick den andra ronden en motståndare med namnet Maria Pitz Jacobsen (1216). Det blev en variant av damgambit. Matchen var jämn men i slutspelet satte Lena kvalitet men det gjorde inte något för motståndaren tyckte så synd om Lena att hon satte tillbaks kvaliteten redan i nästa drag. Och efter några drag så satte motståndaren löpare och Lena kunde vinna matchen enkelt. Rondresultatet blev 6-6.

 

I tredje ronden var det dags för mig att möta Ellen Øen Carlsen (1469). Eftersom vi nu var säkra på att hon spelade Sveshnikov så körde jag snabbprepp med Ellinor och Joel innan partiet vilket ledde till att jag spelade teori i hela 14 drag! Partiet var jämt men sedan plockade jag en kantbonde av henne sedan hon lämnat den nästan ensam för att satsa på kungsangrepp. Vi bytte sedan ner pjäserna så de endast återstod varsitt torn, varsina löpare och lite bönder men det fanns ingen vinst för mig trots merbonden och vi tog remi efter 52 drag. I tredje ronden fick Lena möte Tone Namtvedt (1331). Det blev damgambit. Först satte Lena bonde, sedan satte motståndaren tillbaks bonden och efter det satte Lena pjäs vilket ledde till hennes undergång. Denna rond blev det ett ännu större nederlag än             

första ronden, hela 7½- 4½ till Norge.   

Lena mot Tone Namtvedt (1331).

Efter ronden blev det middag. Efter det begav vi oss till hotellet där vi såg de 15 sista minuterarna av melodifestivalen, snackade, käkade choklad och lite pizza. Men denna kväll blev lite lugnare då alla var trötta efter den långa dagen och Lena och jag slumrade in ungefär klockan tolv.

 

13/3- 05

 

Kl. 07,45 blev vi väckta av Joel som lät oförskämt pigg då han meddelade att det var dags att stiga upp. Vid frukosten kom vi fram till att vi skulle va tvungna att ta 8½ poäng denna dagen för att inte torska mot Norge. Efter att ha packat och fixat i rummen begav oss vi något nervösa (iallafall jag) till spellokalen.

 

I sista ronden mötte jag Maria Pitz Jacobsen (1216). Det blev någon slags italiensk öppning med c3 från hennes sida. Jag spelade fel och förlorade bonde men jag hade ganska bra spel även om det kanske inte var kompensation för bondeunderläget. Efter ett tag fick även denna norska problem med tiden och med tidsnöden kom bortsättningen jag hoppats på. Hon satte kvalitet vilket gjorde att jag sedan vann slutspelet relativt enkelt. Syrran fick i sista ronden möta Margrethe Smelvaer (742). Det blev italienskt. Lena flyttade in pjäser framför hennes rockad och anföll sedan. Anfallet gick bra men det hela förbättrades av att norskan helt frivilligt bytta dam mot torn. Resultatet i de flesta partierna var till våran fördel och till min glädje såg jag att Veronikas motståndare satte bort sin vinst ställning till remi. När jag vunnit mitt parti så ledde vi med 7½-3½ och drömresultatet var nära. Det var nu endast Ninas parti kvar. Jag såg till min glädje att Nina stod på vinst och när hennes motståndares försök till remischackar inte fungerade så gav hon upp. Vår dröm gick i uppfyllelse, 8½-3½ i sista ronden och 24-24 sammanlagt. Jag blev så glad att jag hoppade runt som en galning och sken som en sol.

 

Lena tog 2½/4 och jag tog 3/4. Lena tycker det var en rolig tävling och hon är nöjd bortsett från, enligt henne, hennes usla tredje parti. Jag är väldigt nöjd med mina 3/4, en helg utan en enda förlust är inte vardag för mig. Och vi hade det väldigt roligt också. Norskor dom är inte dumma dom. 




Webmaster skicka synpunkter!Peter Halvarsson.