Rockaden Open (9-11/8 - 2003)

I helgen spelades tävlingen Rockaden Open, en breddtävling för spelare under 1500 i rating.
8 ronder skulle spelas, 30 drag på 1 timme & resten på 30 minuter.
Från Linköping deltog i år endast Tim Johansson.
Visa av erfarenheten visste vi att det är en tuff tävling, med deltagare i alla åldrar, många juniorer på väg uppåt. I år deltog 89 spelare, varav 25 över 1400.

Inför sista ronde var Tim ensam i ledningen på 6,5, följd av Isak Revelj på 6 & därefter fem spelare på 5,5. Vit: Isak Revelj (Rockaden, 1454) Svart: Tim Johansson (Linköping, 1466). För Tim räckte remi för att säkra segern, Isak däremot hade inget intresse av remi utan var tvungen att spela på seger. Tim, som hade förberett sig på att spela vit, fick ta till en nödöppning han kollat på fem minuter tidigare. 1. d4 Sf6 2.c4 c5 3.Sf3. Nu då? På något sätt kom i alla fall Tim riktigt trångt och förlorade kvalitet (löpare mot torn). Revelj överskattade däremot sin dams flyktvägar från a8 och rockerade snabbt, utan att tänka sig för. Då blev damen instängd och han var tvungen att offra lätt pjäs för att ta sig ut. I det uppkommande tornslutspelet hade Tim alltså torn, löpare och springare mot två torn. Reveljs tornlinjer blockerades, och han kunde inte komma igenom. I ett sista försök att bryta igenom försvann ena tornet i en gaffel. Han gav upp i det 35:e draget.
Segern var ett faktum & lyckan total!
Största bucklan i samlingen!

Tyvärr var det förhoppningsvis sista året för Tim att spela Rockaden Open, men tävlingen rekommenderas varmt till alla spelsugna under 1500!

//Susanne
Webmaster skicka synpunkter!Peter Halvarsson.