Malmö Open (19/12-21/12 - 2003)

Så var då Malmö Open precis färdig.
Malmö Open spelas i rådhuset, Malmö över en helg. Fyra första ronderna med betänketiden 1 timma. 3 sista ronderna med 2 timmar betänketid.

Turneringen blev en framgång för LASS'arna även om den bästa stannade hemma på grund av sjukdom (Pontus). Åkte gjorde Peter Halvarsson, Simon Rosberg, Mårten Garner och Robert Franzén som tävlade emot 150 andra spelare. Peter var rankad 99:a och de andra tre kring 120.

Efter fredagens enda rond hade Peter 1 poäng, Robert Franzén och Simon en halva och Mårten förlorade. Bara att gå och lägga sig och ladde för den jobbiga lördagens fyra partier.
Det visade sig att lördagen inte blev någon lek heller, luftkonditioneringen var avstängd på grund av att ett renoveringsarbete pågick under vardagar i ena hörnet. 300 pers i en lokal utan luftkonditionering i källarplan. Hu!
Det visade sig vara Robert Franzén som var den starkaste för dagen. Han plockade poäng på rad emot 1800-1900 spelare och efter 5 spelade ronder på lördagskvällen hade han 3½ poäng och ledde sin ratinggrupp med en hel poäng! Simon Rosberg spelade bra men gjorde ibland några mindre missar emot starkt motstånd och fick gå till sängs med 2½/5. Mårten spelade även han mycket bra och hade 2½/5 poäng efter lördagen. Han dammade av en remi emot en 2065 spelare och en vinst emot en 1800-spelare. Själv spelade jag bra men slarvade bort två vinster runt 30:nde draget emot 1900-2150 motstånd. 2½ poäng kändes futtigt med de ställningar jag hade.

Söndagen kom och det var dags att försöka se till att hamna på den övre halvan av deltagarlistan. (imponerande målsättning av alla LASS'are då samtliga var rankade på den undre halvan av deltagarlistan).
Jag fick en extremt bekväm resa emot den andra dansken jag mötte i turneringen där partiet spelade sig själv i det första partiet. Mårten kämpade i ett tufft parti emot en spelare som dock inte riktigt såg allt i slutspelet och Mårten kunde gå hem med segern där. Robert Franzén gick på patrull i ett jämnt långt parti och Simon missade vinst i sitt parti, hamnade sämre men som tur var så missade hans motståndare vinst flera gånger om och Simon kunde säkra remin efter 65 drag.

Inför sista ronden så hade alla LASS'are förutom Simon 3½, Simon 3.
Robert Franzén hade inför sista ronden en halvas marginal till två'orna i sin ratinggrupp. Övriga var en bit ifrån ett ratingpris. Sen kom beskedet om lottningen! Mårten emot Robert. Sedan ställningen i ratinggrupperna säkerställts bjöd Mårten remi och då stannade båda på imponerande 4 poäng! Starkt jobbat! Själv fick jag svart i sista och försökte vinna emot en motståndare som bara bytte av och låste. När han bjöd remi började jag känna att jag var ganska trött så jag tog det och stannade även jag på fyra poäng. Simon satt då kvar när jag åkte hem till svärmor med ett låst parti. Det hade enligt rapport blivit ganska svängigt med en tidsnöd till slut och slutat remi. Starkt av Simon, för när jag tittade på det innan jag gick såg det inte bra ut.

Vem vann då?
I sista ronden möttes favoriten Nick deFirmian och Tiger, Nick hade då full pott och Tiger hade tappat en halva. Örviga toppar (GM Hector, GM Brynell, IM Jacobsen hade tappat emot varandra och någon skräll emot lågrankade). Tiger blev ganska pressad av Nick som tog det lungt och behöll initiativet i partiet. Tiger hängde dock med och vägrade ge sig. Pariet gick i tidsnöd och efter friskt slängande med pjäser så blev det remi. Nick deFirmian vann ensam på 6½/7 poäng.

Resultat:

1.	IGM Nick deFirmian		USA			6½/7
2. IGM Tiger Hillarp-Persson Skara SS 6
3. IM Ole Jacobsen Danmark 6
..
48. Peter Halvarsson Linköpings ASS 4
52. Mårten Garner Linköpings ASS 4
58. Robert Franzén Linköpings ASS 4
75. Simon Rosberg Linköpings ASS 3½

142 deltagare slutförde tävlingen
Turneringen rekommenderas starkt, kvalitén på spelare är en nivå bättre än i Påskturneringen.

Nu ska jag fira jul i Skåneland...

//PH
Webmaster skicka synpunkter!Peter Halvarsson.