Knatte-KM 2003


Den andra delen av Knatte-KM spelades idag på klubblokalen.
 
Efter de tre första ronderna (som spelades i början av februari), ledde Tim Johansson ensam på full pott före Jonas Hådén och Simon Rosberg på 2½. Dessvärre var Simon idag upptagen med annat och drog sig därmed ur turneringen. Detta var han långt ifrån ensam om. Endast 9 av de ursprungligen 18 deltagarna dök upp när det var dags för rondstart. Ungdomskommittén får rimligtvis ta sig en funderare på om upplägget med spel under två helger är lämpligt. Under de senaste åren har flera olika spelformer prövats och den nuvarande har fungerat bra tidigare, men blir utfallet som i år är det givetvis inte lyckat.
 
I fjärde ronden (dagens första) möttes Jonas och Tim. Jonas stod som svart klart bättre redan efter några drag, och såg ut att gå mot en övertygande seger. I slutspelet gjorde han emellertid ett förhastat bondedrag, vilket gav Tim chansen att nå en teoretisk remiställning med kung mot kantbonde och kung. Tyvärr (för Tim) valde dock kungen fel väg till h1, vilket gjorde att Jonas kunde skära av remivägen och skaffa sig en ny dam. Därmed var Jonas ensam i ledningen.
 
I femte ronden vann både Tim och Jonas ganska lätt, så inför sista var Tim tvungen att vinna mot Jim Johansson samtidigt som Jonas förlorade mot Bobbi Keselman. Tim vann tidigt pjäs och så småningom parti, men Jonas parti blev betydligt hårdare. Att spela på remi genom att byta pjäser kan visa sig olyckligt. Så skedde i detta fall och Bobbi fick klar slutspelsfördel genom ett minoritetsangrepp mot Jonas damflygel. Nu var det emellertid Bobbis tur att byta för många pjäser, och så småningom enades de båda om remi. Därmed stod Jonas som segrare i turneringen med minsta möjliga marginal.
 
Resultat:
 
                                                p        kvp        ratingförändring
 
1. Jonas Hådén          5    18½    +63
2. Tim Johansson        5    18     +53
3. Bobbi Keselman       3½   11½    +32
4. Alexander Madsen     3    11½    + 7
5. Axel Björklund       3    11     +28
6. Dan Axelsson         3     9½    +48
7. Daniel Landelius     3     8     +16
8. Jim Johansson        2½   10     +20
9. Armand Moulis        2     7     -14
 
Oplacerade:
 
Simon Rosberg           2½    5½    +12
Johan Andersson         2     5     +36
Thomas Urdell           2     3½    +29
Erik Folker             1½    3½    +21
Emil Kling              1½    2½    +18
Thomas Andersson        1     2     + 7
Mattias Källbom          ½    1     -35
Anton Johansson          ½     ½    -16
Erik Andersson           ½     ½    -13

/CO


Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.