SM 2003
Rapporter ifrån SM av Conny, dag för dag:


Rapport från SM i Umeå; Dag 1.

Vi lämnade Linköping vid 18-tiden på fredagskvällen för en lång, lång resa mot norr. Tågresan kändes allteftersom ännu längre efter Stockholm eftersom jag fann mig instängd i en kupé på ca 8m3 tillsammans med fyra livliga barn; tretton, tretton, femton och cirka 50 -Lennart Axelsson (vem det nu är?) år gamla. Därför fick jag inte en blund i ögonen utan har varit dödstrött hela dagen.

Något försenade anlände vi Umeå strax efter 7 på lördagsmorgonen. Den snälle Mårten släppte in oss på elevhemmet där vi skulle bo och när vi installerat oss blev juniorerna oförtjänt anklagade av Luis Couso för att föra ett gräsligt oväsen på morgonen (det var Mårten och jag som skrek).

På eftermiddagen startade första ronden. Jonas vann ovanligt lätt eftersom han fick frirond, även Tim & Simon vann ovanligt lätt mot sämre motstånd, efter stabilt spel -om än icke felfritt. Mårten lyckades kämpa sig till en halva och Ingvar spelade ett typiskt Ingvar-parti. Han fick snabbt bra ställning men betydligt sämre tid. Småningom försämrades Ingvars ställning men nu tickade motståndarens klocka fortare. I ömsesidig tidsnöd satte så motståndaren bort sig och när krutröken skingrades så hade Ingvar ett helt torn över varpå motståndaren gav upp.

Tim har även fått extra krydda på dagen genom att få träffa min mentor Ingvar Svensson, och dessutom genom att köpa en bok om Caro-Kann.

I morgon väntar något hårdare motstånd, åtminstone för Jonas.

Varma hälsningar från LASS' utsände i Umeå,
Conny


Rapport från SM i Umeå; Dag 2.

Den andra dagen inledde SM-gruppen, Mästar Elit & JSM-gruppen sitt spel och den offentliga invigningen ägde också rum. Valda delar ur musikalen Chess spelades och SSF's ordförande Ingvar Carlsson höll ett sisådär bejublat tal. Mikrofontekniken var inte den bästa från Ingvars sida, och ett tjockt men inte speciellt inövat manuskript ställde också till vissa problem. Han hyllade bland annat de utmärkta tidigare SM-arrangemangen som gått i Norrland -tydligen hade han förträngt Sundsvall 1989....

Skämt åsido. Årets arrangörer har hittills gjort ett ganska bra arbete. Lokalerna är rymliga och luftiga samt ligger mitt i centrum. Tyvärr spelas det i en mängd olika rum (idag vaknade jag opp med träningsvärk i vaderna!). I går kom man igång i någorlunda utsatt tid, cirka 10 min sent i de flesta klasser -undantag var klasserna 1-2-3 som fick vänta ca 1 timme på grund av fellottning. Serveringen har mycket humana priser (dvs ungefär som i Linköping 2001). Totalintrycket av arrangemanget är positivt.

Så till dagens partier:
Simon vann snabbt och lätt efter att den lägre rankade motståndaren gjort avgörande positionella misstag redan i öppningen. Mårten spelade ytterligare en remi som han enligt egen utsago är ganska tacksam för. Övriga partier blev betydligt längre. Tim vann tidigt pjäs men ägnade sedan större delen av partiet åt att försvara bönder som ändå var prisgivna. I ett läge bjöd han originellt nog remi, men motståndare var ännu mer originell genom att avböja. Till slut lyckades dock Tim spela hem partiet. Jonas mötte en något högre rankad spelare och han lyckades aldrig utjämna riktigt utan hamnade småningom i ett tornslutspel som till en början verkade helkört. Motståndaren var emellertid ingen direkt framstående slutspelsspecialist utan Jonas lyckades vända materiellt underläge till klart vunnen ställning. Tyvärr var Jonas lite för ivrig att gå fram med sina fribönder och till sist slutade det spännande partiet remi. Ingvar spelade ett mycket komplicerat parti. Efter tidsnöden hade Ingvar tre lätta pjäser och en bon de mot torn & tre bönder.Tyvärr var två av motståndarens bönder fria och dessutom gräsligt långt bort, så till slut blev Ingvar tvungen att sträcka vapen.

I morgon väntar en tuff dag med dubbelrond för Ingvar och våra juniorer.

Eder trogne korrespondent i Norrland,
Conny


Rapport från SM i Umeå; Dag 3.

Min första tanke när jag slog upp ögonen idag på morgonen var att gårdagens väder med tidvis regn hade bytts till strålande solsken. Barnen fick frukost och gav sig sedan iväg till spellokalen medan Mårten och jag vilade oss ett par timmar till. När jag sedan skulle bege mig till händelsernas centrum så svor jag högljutt för mig själv. Jag hade begått misstaget att ta på mig shorts -och det var alldeles för lite med tanke på att vinden var kall.

I lokalen upptäckte jag att Simon redan spelat färdigt. Vreden steg inom mig eftersom han spelat en snabb-remi mot en lägre rankad motståndare. När jag gått igenom partiet med Simon var jag inte arg längre ety han helt enkelt hade spelat halvdåligt och stod klart sämre i slutställningen. Jonas blev också snabbt klar. Motståndaren vann en bonde tidigt, men drog på sig ett fruktansvärt kungsangrepp. När Jonas ledde med torn och kvalitet tyckte den andre att det var dags att ge upp. Tim spelade ett dåligt parti, men motståndaren var dessbättre ganska snäll och gjorde inte de bästa dragen. Så till slut kunde Tim efter lite trixande hålla remi i ett tornslutspel. Ingvar spelade ett helgjutet parti och vann strax innan tidskontrollen.

Innan dagens andra rond ens hade börjat för barnen & Ingvar så hade Mårten (som börjat två timmar tidigare) lyckats vinna sitt för dagen enda parti efter det att motståndaren gjort en hemsk bortsättning. Tim & Simon fick snabbt bra ställningar. Tim vann pjäs efter en spelöppningsfälla, därefter lyckades han nästan att kombinera bort pjäsen men hittade ett bra drag och vann. Simon utnyttjade sin lilla fördel säkert och vann ganska lätt i ett löparslutspel. Jonas blev sittande länge. Han mötte en av favoriterna i klassen och förlorade efter ett tag ett par bönder. Motståndaren offrade tillbaka den ena, men den andra merbonden visade sig inte räcka till vinst. En bra kämpainsats av Jonas som räckte till remi. Ingvars andra parti blev hårt och till slut slutade det med.... (partiet var inte över när vi lämnade spelsalongen).

Om dagen i övrigt kan nämnas att jag två gånger blivit attackerad; första gången av en förståndshandikappad och andra gången av en ett-åring. Som tur var lyckades jag fly båda gångerna, i fallet med ett-åringen efter viss hjälp av en trolig mormor.

Det här var Conny Olsson
-direkt från Umeå, Norrlands Schack-metropol


Rapport från SM i Umeå; Dag 4.

Idag har varit ytterligare en dag med strålande solsken i den norrländska idyllen. Överraskande nog för samtliga som denna rapport inledde jag dagen med en joggingtur tillsammans med min gamle mentor Ingvar Svensson. Efter joggingturen var det dags att väcka barnen för frukost. Under frukosten blev jag för första gången medveten om hur svårt det är att skölja ur ett redan rent glas så stt det ska bli tillräckligt rent för att gå att dricka ur. Tim misslyckades. Eftersom vi inte åt någon stekt mat förekom inget matos så istället blev jag plågsamt medveten om den vedervärdiga odör som kom från barnen. Jag tvingade in dem i duschen.

I dag spelades bara en rond, men den avr desto viktigare -framför allt för Simon & Tim. Det var för tidigt in på turneringen för att den genom dagens partier skulle kunna vinnas, men med förluster idag skulle turneringen mycket väl kunna förloras. Simon & Tim spelade på bord 1&2 i miniorgruppen.

Mårten blev först färdig. Han mötte en synnerligen medioker spelare och vann lätt. Mårten har fortfarande goda chanser att vinna sin grupp. Jonas spelade ett bra parti utan några direkta missar. Han behöll en liten fördel partiet igenom. Tyvärr för Jonas spelade även den något högre rankade motståndaren bra och partiet slutade i remi. Ingvar gick tidigt in i en tämligen billig tvådragskombination och föll som en sten. Tim tappade bonde strax efter öppningen men spelade i fortsättningen bra och hade till sist chansen att byta ner till ett fullkomligt dött slutspel med olikfärgade löpare. Av någon outgrundlig anledning valde Tim istället att ta ett slutspel med löpare mot springare och bonde mindre. Motståndaren hade klara vinstchanser men accepterade mycket överraskande Tims remi-anbud. Simon spelade ett långt och spännande parti. Han tappade tråden efter spelöppningen och fick ett ganska otäckt kungsangrepp mot sig. Småningom lyckades han dock rida ut stormen och byta ner till ett vunnet slutspel. Väl där visade han prov på fin slutspelsteknik och gav inte motståndaren någon chans.

I kadettklassen ligger Jonas nu runt 10:e plats (9:e, reds anm), en poäng efter täten -det blir nog svårt att vinna turneringen, men det finns goda chanser till en framskjuten placering om han spelar lika bra som hitills. I miniorklassen leder Simon ensam en 1/2 poäng före ett helt koppel på 4p (bland dessa Tim). Nu återstår 4 viktiga partier, varav två imorgon.

Och SM har sin gång,
Conny "Hemingway" Olsson


Rapport från SM i Umeå; Dag 5.

Barnen åt och gick sin väg.

När jag anlände till spellokalen denna vackra högsommardag hade jag missat det mesta av första ronden. Tim hade vunnit sitt parti mycket enkelt medan Simon hade tagit remi i lätt fördelaktig ställning. Han fick bitter kritik efteråt av ledaren för detta tilltag. Siktar man på att vinna turneringar måste man spela hårdare på vinst. Jonas mötte en motståndare som spelade mycket snabbt och tämlingen slarvigt. Han fick ett tornslutspel med merbonde. Tyvärr lockades Jonas därefter lockas med i motståndarens snabba speltempo och lyckades förlora partiet.

Eftersom alla barn blev färdiga tifigt hade vi sedan gott om tid att kasta gris, rulla på golvet, förstöra madrasser och nattduksbord. Det kommer att krävas mycket omfattande mörkläggningsaktioner på lördag morgon för att vi ksa gå skadeståndslösa ur det hela.

Eftermiddagens spel var bättre. Simon & Tim möttes och spelade en kampremi. Jonas var hotande nära att förlora ytterligare ett tornslutspel med merbonde, men dessbättre utnyttjade han den här gången tiden och vann en remi-variant. Av Ingvars två partier såg jag inte speciellt mycket, men resultatet blev iallafall två remier. Mårten vann sitt enda parti efter att motståndaren hade gett upp i en ställning med vissa remichanser.

Kvällen har vi ägnat åt att spela biljard samt slänga bollar på Tim.

Läget för juniorerna ser nu sämre ut än det gjorde inför dagens partier. Simon & Tim ligger båda en halva efter ensamt ledande Inna Agrest, medan Jonas fallit något i tabellen. Mårten har dock fortfarande utmärkta möjligheter att vinna sin grupp.

Matt 22:14
/Conny


Rapport från SM i Umeå; Dag 6.

Barnen åt och sedan gick jag min väg. Anledningen till dessa tilltag var att jag hade tröttnat på de studsande barnens eviga tjat om bad. Jag läste en turistbroschyr över Umeå och fann att det enda tänkbara badet inom rimligt avstånd låg vid en insjö, en bit ifrån centrum. Jag gick och gick, efter 45 minuter kom jag fram till en sommaridyll med skrattande badande barn, blekfeta föräldrar, glass i mängder och en och annan hund. När jag funderat över situationen och insett att badplatsen var bra men inte låg på gångavstånd satte jag mig på närmaste buss och åkte tillbaka emot centrum. När jag hjälpte en tysk rullstulsbunden äldre kvinna ombord på bussen fick jag göra skäl för min fyra i teknik då jag efter en stunds funderande lyckades låsa hjulen på rullstolen.

När jag kom in till centrum åt jag en halv kebab (andra halvan hamnade på mina kläder), kollade vädret samt till spellokalen. Mårten vann sitt parti ganska lätt, han hamnade i ett lättvunnet tornslutspel med två bönder över och gjorde inga misstag. Vid seger imorgon är han garanterad uppflyttning men inte gruppseger. Ingvar vann också sitt parti och han behöver remi imorgon för att behålla sin mästarklass. Simon och Tim spelade vitkiga partier och lyckades båda vinna. Simon vann tidigt bonde, trickade en stund och utnyttjade
motståndarens misstag i tidsnöden. Tim fick en något bättre ställning efter öppningen, offrade pjäs för en massa bönder och kunde ganska lätt vinna slutspelet med cirka 83 bönder mot löpare!
Jonas förlorade tidigt bonde, balanserade sedan på gränsen mellan remi och förlust. Men lyckades tyvärr inte hålla ihop partiet.

Om Simon och Tim vinner sina partier imorgon kommer de att sluta etta och tvåa i turneringen. Som sämst kommer de fyra och femma. Jonas har nu ingen chans på några framstående placeringar men han har ändå gjort en bra turnerning och kommer att gå upp rejält i ranking oavsett hur det går imorgon.

Så nu önskar vi speciellt Simon, Tim, Mårten och Ingvar lycka till imorgon, så kanske vi har gruppsegrare, mästarklasspelare och en Minior-mästare ifrån LASS!

Conny


Rapport från SM i Umeå; Dag 7.

Den sista dagen bjöd på mycket viktiga partier för samtliga LASS'are utom möjligen Jonas. Föga förvånande blev Ingvar först färdig då både han och hans motstånda behövde en remi för att hänga kvar i Mästarklassen. 3 drag spelades i det partiet.
Jonas blev också färdig ganska snabbt för första gången i turneringen mötte han en lägre rankad motståndare och Jonas visade sig vara ett par klasser bättre. Mårten vann sitt parti efter lite trixande eftersom konkurrenten om gruppsegern fick nöja sig med remi blev Mårten gruppsegrare och avancerade till klass två.
Tim spelade ett myyket intressant parti, han fick inte ut någonting speciellt ur öppningen, men därefter började motståndaren spela allt mer planlöst och snart stog hon inför valet att bli matt eller av med ett torn. Därmed tycktes en LASS-seger vara klar i miniorgruppen, men nu började Tim's motståndare spela allt bättre. Hon fann de enda möjliga
dragen i ställningen och efter ett par småfel ifrån Tim's sida kunde hon byta ner till ett slutspel med pjäs mindre men hotande remi-schackar. Tim hittade inte riktigt rätt idé att spela på vinst utan fick nöja sig med remi.
Simon vann bonde i öppningen och hade sedan inga större problem att spela hem partiet. Facit blev med andra ord en andra och en tredje placering, givetvis en succé men med tanke på omständigheterna även en liten besvikelse.

Samtliga LASS'are utom möjligen Ingvar kan vara mycket nöjda med sitt SM!

Simon och Tim har därmed genom sina andra och tredjeplaceringar avancerat till klass två!

Nu väntar en halv dags semester och närmaste badplats och en lång hemresa imorgon och nu måste vi gå till bussen!

Conny





För detaljerade resultatlistor se Umeås SM hemsida.


Resultat



Minior-SM (73 deltagare)
   Namn            Klubb             Rat.  1 2 3 4 5 6 7 8 9  Po.  KvP  +/-
1 Inna Agrest Sollentuna SK 1535 1 1 1 1 0 1 1 1 ½ 7½ 39½ +61
2 Simon Rosberg Linköpings ASS 1656 1 1 ½ 1 1 ½ ½ 1 1 7½ 38 +26
3 Tim Johansson Linköpings ASS 1466 1 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 ½ 7 37 +68

Kadett-SM (53 deltagare)

Namn Klubb Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po. KvP +/-
1 Adam Blomqvist SK Rockaden Sthlm 1871 1 1 1 1 ½ 1 1 ½ 0 7 40½ +34
2 Erik Blomqvist SK Rockaden Sthlm 1871 1 1 1 1 ½ 1 ½ 0 1 7 39 +34
3 Lucas Wickström SK Rockaden Umeå 1776 1 ½ 1 ½ 1 ½ ½ 1 1 7 34½ +35
..
19 Jonas Hådén Linköpings ASS 1506 1 ½ 1 ½ ½ 0 ½ 0 1 5 28 +43

Mästarklassen, vecka 1 (42 deltagare)
   Namn            Klubb             Rat.  1 2 3 4 5 6 7 8 9  Po.  KvP  +/-
1 Krister Olsson Ockelbo SK 2315 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 7 39 +15½
2 Robin Edlund Eskilstuna SK 2193 1 1 0 1 1 1 ½ ½ 1 7 35½ +73
3 Jan-Olov Lind Ervalla SS 2259 1 1 1 ½ 1 0 0 ½ 1 6 34 +11½
..
24 Ingvar Carlsson Linköpings ASS 2149 1 0 1 0 0 ½ ½ 1 ½ 4½ 22 -15

Klass I, 8-manna, vecka 2
Grupp 3

Namn Klubb Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 Po. +/-
1 Tomas Rosell Helsingborgs ASK 2036 * 1 ½ 1 1 1 1 1 6½ +56
2 Tommi Saukkoriipi Schack 64 1957 0 * 1 1 1 0 1 1 5 +32
3 Patrik Storm SK Rockaden Umeå 1970 ½ 0 * 1 1 1 ½ 1 5 +28
..
7 Simon Ivarsson Linköpings ASS 1658 0 0 ½ 0 0 1 * ½ 2 +28

Klass III, 8-manna, vecka 1
Grupp 1

Namn Klubb Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 Po. +/-
1 Mårten Garner Linköpings ASS 1530 * ½ ½ 1 1 1 1 1 6 +80
2 Ivan Erben Solna SS 1619 ½ * 1 ½ 1 ½ 1 1 5½ +34
3 Harold Dahlin Upsala ASS 1612 ½ 0 * 1 0 1 1 1 4½ +3

Blixt-SM
H-final (j-final grupper)

Namn Klubb Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po.
1 Anders Lovén SK Rockaden Umeå 2002 1 1 1 1 1 1 1 1 1 9
2 Simon Ivarsson Linköppings ASS 1658 1 0 1 0 1 1 0 1 1 6
3 Leif Lindkvist Eslövs SK 1821 0 0 1 1 1 1 1 1 0 6

Klubb-SM (79 klubbar representerade)


Klubb Po.
1 SK Rockaden Stockholm 36
2 SK Rockaden Umeå 22
3 Kristallens SK 17
4 Sollentuna SK 16
..


13 Linköpings ASS 6

//PH


Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.