Skol-SM 1999

Berzeliusskolans gymnasielag segrade i helgens sverigefinal i skol-lag-SM i Norrtälje. Det var en jämn kamp om segern mellan tre av de fyra finallagen. Ett norrlandsgymnasium deltog också men fungerade mest som strykpåse.

Skola Ort Poäng
1. Berzeliusskolan Linköping 9,5p
2. Borgarskolan Malmö 7,5p
3. Åsö gymnasium Stockholm 6,5p
4. Liljaskolan Vännäs 0,5p

I det segrande laget ingick:

Pontus Carlsson, 2321
Anders Nordenfelt, 2077
Björn Alling, 2006
Martin Klashed, 1776
Alexander Pettersson, 1717

Betänketiden var två timmar per spelare och hela partiet.

I första ronden mötte vi Åsö från Stockholm. Det såg länge jämnt ut på alla bord men efter ca 2 timmar lyckades Martin finta bort sin motståndare och vinna. En stund senare lyckades även jag, trots stor tidspress pressa fram en vinst ur en bra ställning. Anders och pontus partier tog längre tid. Slutligen vann dock Pontus medan Anders förlorade. 3-1 Samtidigt spöade Borgarskolan Lilja med 4-0.

I andra matchen mötte vi Liljaskolan. Lagledaren/jag bänkade mig själv och de andra skötte vinsterna. Efter lite strul på ett bord vann vi med 4-0 samtidigt som Borgar och Åsö spelade 2-0.

I sista och avgörande ronden mötte vi borgarskolan. Mitt parti på tredjebord slutade snart. Min motståndare trodde att han fått fram en fördelaktig angreppspossition men det var tvärt om! Jag vann efter 20 drag. Motståndaren hade då ändå ca 1950 i ranking.

Efter ett väl genomfört parti kunde även Anders säkra segern på bord 2. Vi hade uppnått de två poäng som krävdes från denna rond för seger. Martin spelade sedan remi på bord 4 men pontus förlorade på bord ett.

Nu väntar nordisk final i höst!

Björn Alling/lagledare


Webmaster skicka synpunkter!Christer Larsson.