Index LASSmeddelande nr 1 2000 Index LASS Hemsida Index alla LASSmeddelande

Problemschack

Seriedragare - schackproblemens femtonspel

av Göran Forslund

Björn Alling

Det finns en typ av schackproblem som jag tycker passar speciellt bra att ta med sig när man kryper upp i fåtöljen med en kopp het choklad efter en hel dag i skidbacken. Jag tänker då på seriedragsproblem. I seriedragsproblem utför den ena parten först en följd av drag varefter det hela eventuellt (beroende på problemtyp) avslutas med ett enda drag av den andra parten. Dragen måste naturligtvis vara regelrätta, och speciellt gäller att ingen av parterna får stå i schack mellan två drag i serien. Vad som gör dessa problem så trevliga i mina ögon är att de är väldigt pussellika att lösa. Ofta kan man ganska snart inse vad man måste uppnå. Frågan är bara hur man kommer dit. Effekten av att bara den ena parten flyttar är inte nödvändigtvis att det är enklare att komma dit man vill. Eftersom inte den andra parten kan flytta undan får man göra hela jobbet själv. Framför allt styrs spelet ofta av regeln att man inte får schacka motståndaren när han inte kan flytta undan. Många kringgående manövrer kan krävas för att undvika illegala ställningar. Anders Uddgren (nuvarande kassör i Svenska Problemschackklubben, SPK) skrev för några år sedan en artikel om seriedragare i klubbens medlemsblad Springaren (september 1995). Här påpekar han att fastän seriedragare, och då framför allt seriehjälpmatter, har existerat i över 50 år, har de fortfarande lite dåligt rykte. Många ser detta som problemkonst för den late komponisten. Trots detta konstaterar han att det finns vissa idéer som lämpar sig speciellt bra för seriedragsform. Han nämner rundvandringar och bondeförvandlingar som exempel. Jag tänkte utnyttja det utrymme jag har fått tillgång till här till att ge några exempel på lagom korta och i de flesta fall rimligt lättlösta seriedragsproblem. Uddgren har ett exempel i 153 drag som det dåvarande rekordet för seriedragsproblem utan specialregler. Det tycker jag är lite långt att lösa direkt från diagrammet. I de flesta problemen i den här artikeln behöver man inte leta efter mattrutan, utan kungen som ska bli matt blir oftast matt där den står. Däremot kan man få leta efter mattställningen. Vi börjar med en seriesjälvmatt. Det innebär att vit gör en serie av drag som avslutas med ett drag som tvingar svart att matta vit.

György Bakcsi och László Zoltán, Ungern, Springaren 56, mars 1994

Seriesjälvmatt i 8 drag

Det finns inte så många möjligheter här, så det hela blir nästan självspelande. Vits kung står redan inklämd på a1. En svart schack på den långa diagonalen vore matt. En vit springarschack på g7 skulle tvinga fram detta.
Lösning:
1.g4 2.g5 3.g6 4.gxh7 5.hxg8S 6.Sh6 (inte Sf6†, ty enligt reglerna är det inte tillåtet att svart står i schack mellan två drag) 7.Sf5 8.Sxg7† (nu är det tillåtet, för nu får svart chansen att försvara sig) Lxg7‡
Tja, det var väl inte så mycket att säga om det annat än att ställningar av den här typen, där den ena parten har sina pjäser nästan i utgångsställningen har varit populära hos vissa författare. Enligt gängse schackproblemregler är det här ju ett "oekonomiskt" problem, eftersom det finns mängder av pjäser som inte har med själva lösningen att göra. Här är de med bara för att ställningen ska se kul ut. Det understryker det faktum att den här typen av problem ofta är avsedda att vara underhållande. Vi tar ett till, liknande om än något mer komplicerat. Den här gången är det fråga om en hjälpmatt i seriedragsform. Först gör nu svart allt grovjobbet för att vit sedan ska kunna sätta matt med sitt enda drag.

Holger Helledie, Danmark Springaren 66, september 1996

Seriehjälpmatt i 10 (sh#10)

Hur gör man här då? Jag kan som ledtråd säga att svarts kung ska bli matt där den står. Men hur ringar man in den? Om d2-bonden försvinner håller faktiskt vit dam och löpare det mesta runt svart kung. Men svarts bonde kan ju inte slå på d2, för att då blir det ju schack. Och resten då? Tänk på att vit inte kan hjälpa till och gardera några extra fält - han har ju bara mattdraget till sitt förfogande.
Lösning:
1.c5 2.c4 3.c3 4.cxb2 5.bxa1T! 6.Txa2 7.Txc2 8.Txd2 9.Td5 10.Te5 Dd3‡

Och varför gick det inte lika bra att ta upp en dam som ett torn på a1 då? Jo, för att då blir det en otillåten schack när man slår på d2. Så det så! Även om det förekom bondeförvandling i de här två problemen var det bara en i varje. Nu går jag över till några exempel med flera promoveringar per problem. Jag börjar med en (som jag tycker) trevlig sak. Detta problem av

Lennart Werner från Springaren 55, december 1993:

OK, först gäller det att se var kan vits dam sätta matt i ett drag. Sa ni a4? Bra! Om bara svart ansvarar för att blockera b6 och b7 vore det matt på a4. Sedan får man fråga sig hur svart kan täcka resterande fält. Alltså: Vilka pjäser ska stå där och hur kommer de dit? Ledtråden i tidskriften var "Vits kung styr allting" och det stämmer ganska bra.
Lösning:
1.a1T 2.Tg1 3.Tg6 4.b1L (nu går det - tidigare hade det varit schack) 5.Le4 6.Lb7 7.Tb6 Da4‡ Vi tar en till av samma typ gjort av Viktor Bene, utgivet i Springaren 58, september 1994:

diagramställningen med vit löpare på c8 i st f torn

Här är det väl ganska tydligt var matten ska komma? Svart promoverar och täcker återstående fält på lämpligt sätt. Problemet är att svart alltid måste ha någonting på tredje raden för att inte vits kung ska stå i schack. Alltså:
Lösning:
1.c2 2.c1S 3.Sb3 4.d2 5.d1S 6.Sc3 7.Sb5 Tc4‡
1.d2 2.d1L 3.Lb3 4.c2 5.c1L 6.Ld2 7.Lb4 Ld7‡
Snyggt och smidigt, eller hur? Men så verkar han van vid att göra seriedragare, också. Man märker att de flesta komponister har vissa favorittyper av problem, som ofta återkommer. Jag märkte, när jag började bläddra, att denne Viktor Bene från Norsborg hade gjort en hel del seriedragare. Här är ytterligare några exempel på hur han hanterar seriedragarnas problem. Detta utgivet i Springaren 61, juni 1995.

sh#5 - två lösningar

Här kan vit inte schacka i ett drag, så uppenbarligen måste svart kung flyttas. c1 och e1 ser ut som bra kandidater till mattrutor. Sedan är det bara att stänga in kungen. Men hur gör man det utan att hota vits kung på vägen?
Lösning:
1.Kc1 2.Td1 3.Sfe1 4.Sc2 5.Sb2 Sb3‡
1.Ke1 2.Dd1 3.Sf2 4.Sg1 5.Se2 Sf3‡
Se hur dragföljden bestäms av att vits kung inte får bli hotad. Även Sf3 måste ta en bestämd väg i bägge varianterna p g a att den inte får beträda d4 (och schacka vit). Tillbaka till enkla bondeförvandlingar. Här gäller det inte bara att hitta matten, utan även att se var svart ska göra av damen. Victor Bene har tillägnat detta problem till Bo Lindgren, utgivet i Springaren 68, februari 1997.

sh#9
diagramställningen
med Sh3 på h4 i stället

Lösning:
1.Dxc6 2.De8 3.c5 4.c4 5.c3 6.c2 7.c1L 8.Lf4 9.Lh2 Ld5‡
1.Dxe6 2.Dc8 3.e5 4.e4 5.e3 6.e2 7.e1T 8.Te2 9.Th2 Tc1‡
Som vi har sett av de senaste exemplen är ofta problemet i seriedragshjälpmatter att svart ska blockera fält kring sin kung på ett lämpligt sätt. Här är ytterligare ett sådant exempel, som jag finner mycket elegant. Den här gången är det inte Victor Bene som har gjort det. Han har däremot fått det tillägnat sig av Lennart Verner. Utgivet i Springaren 69, maj 1997.

sh#5
diagramställningen
vrid 90 grader medurs (h1 blir a1)

Lösning: 1.c3 2.c2 3.cxd1L 4.La4 5.Lxc6Td2‡
1.e3 2.e2 3.e1D 4.Dxb1 5.Dxf5 Lc3‡

Ja, jag tyckte i alla fall att det var elegant. Lite ovanliga mattställningar, och svart som analogt slog bort de av vits pjäser som inte behövdes i matten. Så ska jag avsluta med två lite större problem. Större mest i den meningen att de innehåller fler pjäser, så det kanske inte är helt uppenbart vad man ska göra. Däremot är genomförandet väldigt logiskt när man har funnit slutställningen. Först en seriehjälpmatt.

Nikolaj Vasiutjko, Springaren 62, september 1995

sh#7

Avslutningsvis en seriehjälppatt. Det här är ett exempel som ganska lätt får en att tänka på rubrikens femtonspel. Här gäller det verkligen att flytta runt pjäserna med bara en ledig ruta till hands. Som ledtråd kan man här säga att temat för turneringen var "varje svart och vit huvudpjäs (inte K, B) drar exakt en gång i lösningen".
Unto Heinonen, Finland 2HO, Springaren 55, december 1993

Seriehjälppatt i 9 drag (sh=9)
Lösning:
(Vasiutjko) 1.e2 2.Da2 3.Lb3 4.Ta4 5.Tfb4 6.c4 7.La7 Kh3‡
(Heinonen) 1.Ke1 2.Lf1 3.S1e2 4.Lg1 5.Thh2 6.Sh1 7.Tg3 8.Dg2 9.Kf2 Dd2=

I bägge dessa exempel är det bara en fråga om att flytta pjäserna dit de ska - så snart man vet vart de ska. Det är just det här som jag tycker är trevligt med seriedragare. Det är ofta inte så mycket förförelser, utan ofta är det väsentliga att finna idén. Sedan kan man visserligen ha en hel del småpulande kvar för att få ihop det hela, men det tycker jag själv (för det mesta) bara är kul.


© 2001 Webversion av email Christer Larsson