Index LASSmeddelande nr 1 2000 Index LASS Hemsida Index alla LASSmeddelande

Problemschack

Att skapa ett schackproblem

av Göran Forslund

Björn Alling

Det var en gång för ett par år sedan då jag satt hemma och visade ett blivande schackproblem för en vän. Jag försökte illustrera mina vedermödor med att få problemet att fungera som jag ville. Min vän tyckte möjligtvis att problemet i sig var intressant, men mycket mer fascinerad var han över hur jag ständigt roterade eller förflyttade ställningen på annat sätt för att få det hela att fungera. Han sa: "Det här borde du skriva en artikel om någon gång. Jag tror det kunde vara intressant att få se hur du går tillväga när du försöker göra ett schackproblem."
Så, kära läsare, den gången är nu! Jag tänkte försöka mig på ett experiment och nu skapa en 2- eller 3-dragare, och samtidigt beskriva de flesta steg jag går igenom. Vi får se om det blir något problem. Det kan man ju aldrig veta i förväg. Ibland fungerar allting efter en timme. Andra gånger får man lägga undan ett halvfärdigt problem efter flera veckors slit, för att återuppta idén något år senare.
OK, hur gör man då för att konstruera ett schackproblem? Först och främst måste man ha någon slags idé. Idén kan vara många olika saker. Det kan vara högst komplicerade och ihopflätade rörelser som man vill att pjäserna ska utföra. Men det kan också vara något helt annat. Jag själv vill helst göra problem som är överraskande och kanske svårlösta. Därför gillar jag vackra och/eller oväntade mattbilder i mina problem. Alltså brukar jag oftast börja med själva matten, åtminstone när jag gör "vanliga" direktmattsproblem.

Steg 1: Idén

Så... Vad vill jag nu använda för matt? Kungen mitt ute på brädet förstås. Det är ju snyggast. Och så helst ingen vit dam inblandad - damer är så brutalt kraftiga. Man kan ju tänka sig någon variant av den där matten med ett vitt torn snett bredvid den svarta kungen, och så en löpare som schackar och på så sätt garderar tornet genom kungen. Men den har jag ju nästan utnyttjat till leda. Fast jag gillar ju den. Så vad kan jag hitta på för ny poäng med den då? Hur skulle det vara om man t ex lockade den svarta kungen till mattrutan genom att ställa ett annat torn i slag. Tar svart blir han matt av löparen. Tar han inte så får det väl finnas någonting annat. För någon annan variant måste det ju finnas. Det blir lite tråkigt om det bara finns en rak linje till matten. Sagt och gjort. Jag provar med en första uppställning.

Steg 2: Huvudvarianten

Svart kung centralt så det finns mycket möjligheter. Alltså: Svart Kd4 att bli matt på c5, vitt Tc5 att slå, Tb6 att delta i matten och en vit löpare som gör matt på e3. Ställ den på c1 så länge.

Forslund - problemschack
Svarts drag Kd4xc5 följs av Le3#.

Om c4 och d5 är garderade, vill säga. Vad ska jag göra åt dessa rutor, då? Jag kan ju inte gärna blockera dem med svarta pjäser. Då skär dessa ju av tornet på c5 från att gardera c3 och e5, och lite av vitsen med Tc5 var ju att den svarta kungen inte skulle ha alltför många rutor att springa iväg till. Nåväl, jag kan ju alltid gardera dem med t ex en löpare eller ett par bönder. Vi provar med bönderna först. Lägg alltså till vita bönder på d3 och e4.

Forslund - problemschack

Steg 3: Bivarianterna

Nu funkar huvudvarianten. Svart slår på c5 och matt via Lc1-e3. OK. Vad händer om svart inte slår då? Som jag har ställt upp det är ju det enda alternativa draget Kxd3. Titta, då är ju inte c5-tornet hotat längre. Man kanske skulle kunna mosa svart med Tb6-d6#. Fast nu är ju inte e4-bonden garderad längre. Det måste fixas i så fall. Man skulle förstås kunna ställa in vit kung på f3, men det är ju nästan lite för grovt. Då känns ju genast svarts kung superinstängd redan från början, och det vill jag ju inte. Det ska kännas som om han har gått om utrymme. Dessutom dubbelgarderar det ju e3. Det är inte snyggt. Det känns mycket bättre att utnyttja att löparen redan täcker den rutan. Vad ska vi då göra? Vad sägs om att ta bort d3-bonden och ersätta den med två andra bönder. En på b3 som håller c4 och en på f3 som garderar e4. Det är visserligen en extra bonde, menŠ Matten på c5 funkar fortfarande, och går svart till d3 finns Td6, som nästan är matt. Men han kan ju förstås fortfarande smita till e2. Hur ska vi gardera det, då? Med en kung på f1, kanske. Eller med en bonde här också. Då måste jag förstås flytta upp allting minst en rad, men det skulle kunna funka. Både 7:e och 8:e raden är ju outnyttjade än så länge. Jag provar att bara flytta allting en rad uppåt på brädet.

Forslund - problemschack
Svarts drag. Kxc6 Le4# eller Kd4 Td7#.
Några andra drag har inte svart. Så långt funkar det. Fast en väldig massa bönder blev det. Kan man inte göra något smart här? Om vit spelade åt vänster på brädet skulle inte (den nuvarande) f2-bonden behövas. Då skulle ju (den nuvarande) f4-bonden göra dess tjänst också, eftersom f2-bonden bara står där för att gardera e3. Visserligen är det en del andra bönder man måste flytta om, men det borde funka. Vi provar att vrida brädet ett kvarts varv medurs, och samtidigt flyttar jag om ett par bönder.

Forslund - problemschack

Nya tester visar att de två tidigare matterna fortfarande fungerar. Dessutom får svart slå bort en bonde vi inte behöver i b-varianten (Kxd5 Tg5#). Så'nt känns alltid bra. Sådär, nu har vi en grundställning där svart står i tur att göra ett drag. Vad har hänt förut, då?

Steg 4: Förstadraget

Vit har alltså dragit senast, och snyggast vore det ju om han har offrat tornet på något sätt. Han kan ha flyttat dit det, eller han kan ha flyttat bort en gardering. Han kan ju t.ex. ha dragit Ld8-b6 och på så sätt släppt garden på Tf6. Men samtidigt tar ju draget bort svarts flyktfält d4, och det kanske är för uppenbart att man inte får släppa ut svart där. Jag tror inte riktigt jag vill ha det så. Hmm, vad finns det för övriga möjligheter? Det ska ju finnas en vit kung någonstans också. Kan den ha haft något med saken att göra. Få se nu. Om vi låter kungen göra bonde g4:s arbete, så kan kungen ha stått på g5 och dragit till g4.

Forslund - problemschack

Då funkar det, va? 1. Kg5-g4 Kxf6 2. Le4# eller 1. ­ Kxd5 Tg5#. Det är väl OK. Och en miniatyr blev det visst också (max 7 pjäser). Sådant är ju alltid snyggt. Då är bara frågan om det finns några bilösningar. Tja, enklast är väl att sätta datorn på att kolla det. Asch, då. Både Tg7-g6 och Tg7-a7 leder till matt efter det tvungna Kxd5. Ta7 kan jag lätt få bort genom att flytta allting ett steg åt vänster, så att a-linjen blir oanvändbar. Men vad ska jag göra åt Tg6? Kanske bäst att fundera på något annat förstadrag trots allt. Alltså, tillbaka till föregående ställning med vit bonde på g4. Hur skulle det t.ex. vara om vit hade tornen på f6 och f7, och förstadraget skulle vara Tf7-g7, därigenom släppa garden på Tf6. HmmŠ Jag kollar lite snabbt. Asch, det funkar ju inte. Vit kan ju göra tvärtom mot vad jag hade tänkt. Om han drar f6-tornet i stället och drar det till g6 eller h6 i första draget blir det ju matt med Tf7-f5 efter det tvungna Kxd5. Jaha, ja. Jag får väl prova att offra tornet på f6 genom att frivilligt dra det dit i stället. Var ska det då komma ifrån? Att låta det starta på g6 eller h6 är inget bra. Då kan man uppnå samma ställning som alldeles nyss genom att inleda med Tg7-f7 i stället för det tänkta Tf6. Men om man startar med f6-tornet på c6 då? Nu funkar inte Tg7-f7, för efter Kxd5 hänger tornet på c6. Hmm.. verkar funka. Vi kollar med datorn.

Forslund - problemschack

Japp, det var OK. Enda lösningen nu är 1. Tf6 Kxc6 2. Ld4# eller 1. ­ Kxd5 2. Tg5#. Men vi måste ju ha med en kung också. Det är klart att man alltid kan ställa den onyttigt i ett hörn. Men det är ju inte så kul. Få se om vi inte kan ersätta någon av bönderna med kungen. Det är ju fyra svarta rutor (c4, e4, e6, f5) som ska garderas av tre vita bönder. Om vi ställer kungen på b3 för att gardera c4 och ställer in en springare på g3 som täcker e4 och f5, så kan vi ta bort bönderna på d3 och g4. Funkar det, eller blev det bilösligt nu. KollaŠ

Forslund - problemschack

Matt i två drag.

Bra, det var OK. Och nu fick vi med kungen utan att ha fler pjäser för den skull. 6 vita + 1 svart = 7 pjäser totalt. Alltså en miniatyr. OK, då är jag nöjd. Enda problemet är att det kanske är väl uppenbart att man inte kan tillåta svarts kung att promenera iväg över f4. Men man kan ju inte få allt. Det blev ju ett korrekt problem i alla fall. Finputsen får jag ta någon annan dag.

Ett litet PS

Med samma teknik som ovan kan man, om man så vill, vidareutveckla 2-dragaren till en 3-dragare. Om man tänker sig att svart kung i föregående diagram just kommit från f4, kan man fråga sig vad som hade hänt om svart inte hade valt att gå till e5. Efter lite sådana funderingar, och lite nya förskjutningar och byten av garderingspjäser kan man få till ställningen nedan. Det får bli det sista diagrammet för den här gången. Men ni är naturligtvis välkomna att komma med egna förbättringar. Jag känner att det finns gott om utrymme för den varan.

Forslund - problemschack
Matt i tre drag

© 2000 Webversion av email Christer Larsson